Skip to content
Ulf Andersson, Senior Advisor för Kungälvs Rörläggeri och Are
  • Pressmeddelande
-

13 april 2022 5:30

Ulf Andersson på Kungälvs Rörläggeri lämnar vd-posten – har ett helt yrkesliv inom VVS

Nu lämnar han vd-stolen efter femton år på Kungälvs Rörläggeri och kliver in i en ny roll som Senior Advisor. En passande roll efter att ha ägnat hela sitt yrkesliv inom entreprenader och VVS – och han är en omtyckt ledare som sätter sina medarbetar i främsta rummet. Här delar han med sig av sina erfarenheter och upplevelser. Ulf Andersson blir kvar på 60 % och ska stödja den operativa verksamheten och Are med sina erfarenheter.

Vi ser tillbaka på hur allt började, hur kom det sig att det blev ett helt liv inom värme och sanitet och vilka erfarenheter och råd vill Ulf Andersson skicka vidare. Vi ställde några frågor med anledning av rollbytet.

Du har en lång resa inom VVS, hur har den resan sett ut i stora drag?

– Det börjar ju med att min pappa var rörläggare. Högbergs Rör sökte rörläggare, så där började jag som lärling -72, läste vidare till VVS-ingenjör i Katrineholm 1984, jobbade sen på Calor Celsius och på IVAB.

– 2007 började jag på Kungälvs Rörläggeri. Jag blev uppringd, jag kände ju ägarna till Kungälvs Rörläggeri. De hade en bra plan som slutade med att vi blev några stycken som började samtidigt. Jag har jobbat med VVS i hela mitt liv och har egentligen inte jobbat med någonting annat, så är det, konstaterar Ulf Andersson med sin varma Boråsdialekt.

Hur kom det sig att du föll för yrket rörläggare?

– Det var slumpen egentligen, fast pappa var ju rörläggare och jag var ute och hjälpte honom på loven, första gången var jag nog 14 år – jag var med tidigt.

Du har valt att lämna din roll som vd för Kungälvs-gruppen, hur kommer det sig?

– Vi har startat upp Borås, Malmö, Stockholm och nu senast Jönköping under min tid. Vi har tagit stora steg med alla rutiner, för fyra år sedan med HR och KMA. Vi har en bra support så vi kan vara en bra arbetsgivare. Detta utvecklas även ytterligare nu när Are kommit in som ägare.

– Jag har väl lagt fram det under något år, att jag fyller 67 år i år och egentligen går lite på övertid, men jag tycker det är så roligt att jobba – jag har bara fortsatt. Men nu ska jag dra ner och jobba 60 % som Senior Advisor.

Vilken roll kommer du att axla, vad innebär den?

– Rollen innebär att jag ska jobba närmare verksamheten och stötta våra filialchefer, jobba med vår utbildning av lärlingar och lagbasar och vara med i förvärvsverksamheten.

Om du skulle ge 3 tips till din efterträdare, vilka tips skulle det vara?

– Var närvarande, stöttande och tydlig. Det är jätteviktigt. Alla måste känna att de får rätt stöttning.

Vad är viktigast för dig i din yrkesroll?

– Kompetensutveckling är viktigt och engagerade medarbetare – det är det absolut viktigaste. Har man inte lärt sig yrket, då kan man ju det inte. Man kan ha hur mycket planer och KPI:er som helst, men får vi inte med oss våra medarbetare och delar med oss av vår kompetens till de yngre, då kommer vi ingenstans.

– Jag brinner för entreprenad som jag jobbat mest med. Det handlar om att vi jobbar rätt, har rätt rutiner och har engagerade medarbetare. Att medarbetarna får påverka och vara delaktiga, då får man också ett bra resultat. Om man jobbar med detta, då bygger man lag. Servicen är också väldigt viktig, vi har ca 80 servicebilar och där gäller samma sak .

Hur ser du på framtiden? Vilka utmaningar ser du framöver?

– Att rekrytera medarbetare och få dem att trivas i vårt företag. Att vi har rätt kompetens och är ett bra företag för våra beställare. Vi jobbar hårt för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Ditt bästa minne?

– Det jag gillar bäst är att se när medarbetare utvecklas och trivs. När praktikanten kommer till oss första gången, gör lärlingsutbildningen, blir lagbas och driver egna projekt. Då är det som roligast att jobba. Många minnen har jag också från när vi räknat hem intressanta projekt, där beställarna är nöjda och våra projektledare och montörer är stolta över resultatet.

Ditt sämsta minne?

– När en duktig medarbetare lämnar oss och jag inte sett signalerna i tid. Det har inte blivit som tänkt, då blir jag ledsen och besviken.

Vilka intressen har du, som du nu kommer att få tid till?

Mitt intresse för resor är stort och det hoppas jag kunna göra mer. Min fru kommer från Brasilien, så dit vill vi åka – till Sydamerika och Karibien. Problemet nu är att hinna med allt. Jag har två Harley Davidsons att åka på, en husbil och en liten motorbåt för fiske, en hytt båt. Jag gillar ju att fiska Gös, trolla från båten med tre-fyra spön, sitta i lugn och ro på sjön med fika och lyssna på Spotify. Det blir ofta kvällsfiske eller nattfiske. 

– Fotboll är ett stort intresse, Elfsborg och Chelsea är favoritlagen. Åker till London flera gånger per år och stöttar Champions League Mästarna.

– Det är lite tråkigt att se slutet på sin jobbkarriär, att en dag behöva lämna alla, men just nu ser jag fram emot min nya roll som Senior Advisor.

År 2018 köpte det finska bolaget Are upp Kungälvs Rörläggeri vilket öppnat upp många nya möjligheter.

– För Are är det viktigt att förvalta och ta vara på medarbetare, relationer, kunskaper och erfarenheter som finns i våra dotterbolag. Ulf har gjort ett fantastiskt arbete med Kungälvs Rörläggeri och jag är glad över att han vill fortsätta bidra till Ares utveckling. Vi gör en långsiktig resa tillsammans, säger Jonas Granzell, vd för Are Sverige.

Den första april började Ulf Andersson sin tjänst som Senior Advisor och stannar kvar som rådgivare och för att stötta verksamheten operativt. Joakim Böös Svensson inleder samtidigt sitt nya uppdrag som regionchef för Region Väst inom Are, med ansvar för Kungälvs Rörläggeri AB med filialer och Inter El AB. Genom att utse regionchefer tar Are de första stegen mot en gemensam organisation i Sverige.