Skip to content
Bildtext: Julia Sörensen är nyanställd på ARE företaget Klimatkyl och berättar om vägen till ett annorlunda yrkesval som kyltekniker.
  • Pressmeddelande
-

14 oktober 2022 8:49

Välj ett framtidsyrke!

I juni 2022 anställdes Julia Sörensen på Klimatkyl och hon siktar på att bli certifierad kyltekniker efter avslutad utbildning på VVS och fastighetsprogrammet. Julia har två framgångsrika praktikperioder på Klimatkyl bakom sig. Egentligen var planen att bli rörläggare. Här berättar hon om sin bakgrund och om sina vägval.

Utbildningen gick Julia på Universitetsholmen Gymnasieskola i Malmö som utbildar både kyltekniker och rörläggare. Det var egentligen redan under praktiken på högstadiet som Julia fick följa med sin pappa som är rörläggare och hon minns att det var kul. Planen då var att bli rörläggare, men efter första året på VVS och fastighetsprogrammet – när man läser både kyla och VVS – verkade kylsidan roligare. Det var fler teoretiska ämnen. Julias val av inriktning för årskurs 2 och 3 blev därför kyla.

Har du några förebilder som haft betydelse i ditt vägval?
– Det är många i min släkt som är i installationsbranschen. Min pappa och farfar, min farbror och min kusin jobbar som rörläggare. Jag fick följa med min pappa på praktiken i åttan och minns att det var kul att smutsa ner händerna. Jag ville inte bara sitta vid en dator. Min pappa är min förebild. Han kan mycket om VVS, kyla, el och han kan även bygg – han kan allt och är självständig.

Hur gick det till när du fick en praktikplats?
– Jag letade runt själv, läste på hemsidor och föreslog Klimatkyl för min lärare. Hamid i min klass hade gjort sin praktik på Klimatkyl och han berättade att det var ett jättebra företag, med bra stämning och arbetskollegor.

Vilken typ av jobb arbetar du med idag?
Jag åker ut på både avtalsservice och felanmälan, gör besök i skolor och i större fastigheter. Det kan handla om att felsöka på kyl- och frysaggregat eller kontrollera läckage. Jag gillar verkligen att felsöka!

Hur upplever du jämställdheten?
I skolan var vi bara två eller tre tjejer i klassen som började på VVS och fastighetsprogrammet. Det var en utmaning under utbildningen, att bevisa för klasskamraterna att jag kan som tjej. Jag ifrågasattes och det finns en uppfattning om stereotypa roller. Om man som tjej är duktig eller bättre än någon – då kan det bli problem. Det tog jag som en utmaning och jag fick bra stöttning av lärarna.

– När man kommer ut i arbetslivet har jag fått ett bättre bemötande än jag trodde. Alla tycker det är kul att jag är där. Min handledare på Klimatkyl är som en extra storebror. Det är ingen jargong mot tjejer och här arbetar man för att det ska vara jämställt.

Vad vill du göra i framtiden?
– Jag ska jobba ett tag för att få arbetslivserfarenhet och bygga upp ett förtroende i branschen. Längre fram vill jag plugga vidare till ingenjör.

Klimatkyl är specialister inom industriell och kommersiell kylteknik och arbetar med klimatanläggningar och värmepumpar och hjälper till med värme och kyla i alla typer av fastigheter; kontor, skolor, sjukhus och industrier. Företaget växer och närmar sig femtio anställda fördelade på Malmö, Lund, Helsingborg och Borås. Många av medarbetarna på Klimatkyl har arbetat på företaget i tjugo år, en del ännu längre. Hälften av alla anställda har börjat som praktikanter på Klimatkyl.

Det råder brist på tekniker och hantverkare på arbetsmarknaden och kyltekniker är ett av våra framtidsyrken!